De laaaaaangste geeuw ter wereld

Hoe werkt het?

Upload een video in selfiemodus van jezelf terwijl je geeuwt. Die komt bij de andere inzendingen terecht om op ons platform de langste geeuw ter wereld te creëren. Wie weet win je wel een prijs* van een van onze vrijgevige partners Anders Reizen, Galler, Hotel Hemelhuys, JAVA Coffee. *Beschrijving van de prijzen in het wedstrijd reglement.

Wanneer we koffiedrinken, is dat vaak om wakker te worden, de dag goed in te vliegen of gewoon om te ontspannen. Dus stel je voor, een wereld zonder koffie! Voor Fairtrade België, de meeste Belgische burgers en ook voor jou is dit bijna ondenkbaar, toch?

Eén ding is voor iedereen duidelijk: als je moe bent, geeuw je en als je geeuwt, zie je er beroerd uit. Om dergelijke scenario’s te vermijden, is Fairtrade koffie de weg vooruit. Als een wereld zonder koffie leidt tot onophoudelijk gegeeuw en een beroerde gemoedstoestand, is een wereld zonder koffie zélf beroerd. Meer sociale rechtvaardigheid zorgt ervoor dat we niet in die wereld hoeven te leven. Enkel met een eerlijk inkomen koffieboer·inn·en zich aanpassen aan klimaatverandering.

 • People
  People

  Fairtrade geeft toegang tot de talloze vormingen en gerichte programma’s die de producentennetwerken opzetten. Zo leren producenten zich aanpassen aan klimaatverandering, hun rendement en kwaliteit verbeteren, hun teelt diversifiëren, overschakelen naar biologische en agro-ecologische teelt, enzovoort.

 • PROSPERITY
  PROSPERITY

  Dankzij de Fairtrade minimumprijs en premie ontvangen de koffieboer·inn·en een waardig en stabiel inkomen. Daardoor kunnen ze vooruit plannen en investeren in duurzame teelttechnieken die beter opgewassen zijn tegen de klimaatverandering.

 • PLANET
  PLANET

  De milieustandaarden van Fairtrade zijn streng: geen gevaarlijke pesticiden gebruiken, natuurlijke hulpbronnen beschermen, voor elke coöperatie een specifiek klimaatactieplan dat de producenten zelf opstellen.

POTVOLKOFFIE!

Een bittere vaststelling

Hittegolven. Droge dagen. Zware regenval. Dit zijn slechts enkele uitingen van de klimaatverandering die overal ter wereld voelbaar is. Onregelmatig en extreem weer door het verstoorde klimaat treft het dagelijkse leven van miljoenen koffieboer·inn·en keihard.

Onvoldoende inkomsten, onzekere toekomst

De meerderheid van de koffieboer·inn·en verdient geen leefbaar inkomen en betaalt een hoge prijs voor de nefaste gevolgen van klimaatverandering. Van de 200 miljard dollar die de wereldwijde koffiehandel jaarlijks opbrengt, komt maar 6 tot 10% bij de producenten terecht. Instabiele en algemeen lage prijzen verhinderen koffieboer.inn.en om te anticiperen op wat de toekomst brengt door te kunnen investeren in teelttechnieken die weerstand bieden tegen klimaatverandering.

It’s coffee time!
The climate quiz

Heb je rondgeneusd op onze pagina over koffie-klimaat en waan je jezelf nu expert in het onderwerp? Test je kennis met de quiz en wed met je vriend.inn.en om een kop (h)eerlijke Fairtrade koffie!

Bedankt aan onze partners